akte van abdicatie


akte van abdicatie 1.0

((vooral) in Nederland)

akte die door de scheidende vorst of vorstin en de nieuwe vorst of vorstin wordt ondertekend om formeel de troonswisseling te bekrachtingen

Algemene voorbeelden


Het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam is vanaf maandag 8 april gesloten voor bezoekers. Dat meldt de website van het paleis. Vanaf 8 april beginnen de voorbereidingen voor de troonswisseling op 30 april. Op die dag tekent koningin Beatrix in het paleis de akte van abdicatie, waarmee ze afstand doet van de troon en Willem-Alexander koning wordt.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/12364/Abdicatie-koningin-Beatrix/article/detail/3385593/2013/01/30/Paleis-op-de-Dam-vanaf-8-april-dicht.dhtml,

De ondertekening van de zogenaamde Akte van Abdicatie volgde op 30 april 1980 in het Paleis op de Dam in Amsterdam. Juliana werd op die dag 71 jaar oud en had het zichtbaar moeilijk met de troonsafstand.

http://historiek.net/overige/7839-de-abdicatie-van-koningin-juliana,

Nadat de akte van abdicatie was ondertekend, toonden Juliana en Beatrix zich aan het Nederlandse volk op het balkon. Juliana, inmiddels prinses, hield hier nog een korte toespraak.

http://historiek.net/overige/7839-de-abdicatie-van-koningin-juliana,